Direct naar de contentDirect naar de footer
Wij streven naar maximale duurzaamheid
Wij streven naar maximale duurzaamheid

Duurzaamheid

Tijdens de bouw van Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas was duurzaamheid een belangrijk aspect waarbij onder andere het BREEAM Outstanding certificering is toegekend. Dit certificaat is het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat. Het doel was om BREEAM Outstanding te bouwen en dat is gelukt! Daarbij heeft ons hotel als eerste deze classificatie behaald! Iets om ontzettend trots op te zijn!

Tijdens de bouw werden de verantwoordelijkheden op het gebied van BREEAM gedeeld door de opdrachtgever, de architect, de hoofdaannemer, de hoofdinstallateur en de BREEAM expert. De opdrachtgever heeft een ambitie uitgesproken om het gebied van duurzaamheid en heeft dit uitgedrukt in de beoogde BREEAM score. De architect, hoofdaannemer en de hoofdinstallateur conformeerde zich tijdens ontwerp- en bouwproces aan deze BREEAM score. Zij diende dit aan te tonen met berekeningen, certificaten met materiaalspecificaties en andere kwalitatieve en kwantitatieve bewijzen. De BREEAM expert functioneerde als adviseur tijdens het gehele proces en controleerde de geleverde bewijzen conform de BREEAM richtlijn.

Verantwoord

  • Doen wat nodig is
  • Afval is geen waste
  • De hoogste Green Key waardering
  • Uitsluitend gebruik van LED verlichting
Wiel Arets Architects

Wiel Arets Architects

Hotel Amsterdam Zuidas is ontworpen door architectenbureau Wiel Arets Architects. Dit wereldwijd actieve architectuur- en ontwerpbureau met studio's in Nederland, Duitsland en Zwitserland bestaat uit een internationaal team van architecten, ontwerpers, denkers en beheerders. Hierdoor is het betrokken bij een groot aantal projecten in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika.

Bekijk de website
BREEAM

BREEAM

De Building Research Establishment's Enviromental Assessment Method is dé leidende en meest gebruikte beoordelingsmethode om duurzaamheidsprestaties van gebouwen te bepalen. Met deze methode worden projecten beoordeel op integrale duurzaamheid. Het gebruik van deze methode draagt bij aan het behalen van de volgende doelen en doelstellingen, namelijk:

- Het realiseren van duurzame gebouwen met minimale impact op het milieu;
- Het mogelijk maken om gebouwen te onderscheiden naar duurzaamheid;
- Het voorzien in een geloofwaardig keurmerk;
- Het stimuleren van de vraag naar duurzame gebouwen.

Doelstellingen
- Voorzien in markterkenning van gebouwen met lage impact op het milieu;
- Ervoor zorgen dat ''Best Practices'' in gebouwen worden opgenomen;
- Het instellen van standaards en criteria die uitstijgen boven de wettelijke vereisten en de markt ertoe uitdagen om innovatieve oplossingen te leveren die duurzaamheidsprestaties van gebouwen optimaliseren;
- Het vergroten van het bewustzijn van eigenaren, gebruikers, ontwikkelaars en beheerders t.a.v. de voordelen van gebouwen met een beperkte impact op het milieu.

De innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen van het gebouw

Wij willen dat onze gasten een unieke ervaring in ons hotel beleven en duurzaamheid speelt daar ook een belangrijk rol. De menukaart van ons restaurant zal voorkeur geven aan biologische, verantwoorde en lokale producten. Ook streven wij ernaar om leveranciers te selecteren mede op basis van hun duurzame karakter.

Bijvoorbeeld: al het gebruikte papier in het hotel zal FSC gecertificeerd zijn. Wij zijn voornemens samen met verschillende lokale organisaties mee te werken aan evenementen of activiteiten voor de lokale gemeenschap.

Hiernaast treft u de meest belangrijke en innovatieve milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen van het gebouw.

Bruto vloeroppervlak in m² (NEN 2580)
26.099 m2

Bruto vloeroppervlak van gebouwgebonden buitenruimten in m² (NEN 2580)
952 m2

Totaal terrein oppervlak van de locatie in hectaren
0,255

Vloeroppervlakken naar functie en hun afmetingen (NEN 2580)
Entree 1.866 m2, parkeren 6.994 m2, restaurant 1.511 m2, congresruimtes 1.659 m2, kamers 10.974 m2, wellness 187 m2. Totaal: 26.099m2

Verkeersruimten in m² (NEN 2580)
Ca. 1920m2: de gangen in het beddenhuis en de doorgaande looproutes op de congres restaurant en lobby laag.

Opslagruimten in m² (NEN 2580)
Ca. 660 m2 incl de linnenkamers en koel-en vriescellen

% oppervlak van terreinen bedoeld voor gebruik door de (lokale) gemeenschap
ntb na aanpassen van de situatietekening
11%, circa 2873m2 voor gebruik van o.a. lobby, brasserie, restaurants en skybar.

% oppervlak van gebouwen die gebruikt worden door de (lokale) gemeenschap
10%: vergaderzalen met 741,2 m2
(verblijfsruimte gebaseerd op het voorlopige ontwerp, zal aangepast worden zodra het definitieve ontwerp bekend is)

Verwacht energiegebruik in kWh/m² BVO
Ca. 86 kWh/m² BVO

Verwacht verbruik van fossiele brandstoffen in kWh/m² BVO
Ca. 34 kWh/m² BVO

Verwacht verbruik van duurzame energiebronnen in kWh/m² BVO
Ca. 45 kWh/m² BVO

Verwacht waterverbruik m3/persoon/dag
Ca. 0,2 m3/persoon/dag

Technische oplossingen
Energieopwekking
Broninstallatie:

  • Verwarming d.m.v. warmtepomptechniek, 35-45 graden
  • Koeling d.m.v. warmtepomptechniek, 8-18 graden

Tapwater:

  • Hoog temperatuur warmtepomp
  • Koppeling warm tapwater op restwarmte uit koel- en vriestechniek

Luchtbehandeling:

  • Hotelkamers: Met HR-Kruisstroom warmteterugwinning
  • Vergaderruimten: Met warmteterugwinning middels absorptie warmtewiel met sturing op CO2
  • Restaurant/keuken: Inblaas met warmteterugwinning uit keukenafzuiglucht, afzuig via keukenafzuigkappen.

Verwarming/koeling:

  • Hotelkamers: 4-pijps ventilatorconvectoren voor koeling en verwarming per kamer te bedienen.
  • Vergaderruimten/restaurant:
    • Verwarming: convectoren/radiatoren/ventilatorconvectoren/klimaatplafonds
    • Koeling: ventilatorconvectoren/klimaatplafonds/luchtbehandeling

De verlichting wordt uitgevoerd met energiezuinige lampen, met zoveel mogelijk LED-verlichting. Alle fluorescent verlichting is voorzien van hoogfrequente voorschakelapparatuur

Proces, organisatie

De verantwoordelijkheden op het gebied van BREEAM worden gedeeld door de opdrachtgever, de architect, de hoofdaannemer, de hoofdinstallateur en de BREEAM expert. De opdrachtgever heeft een bepaalde ambitie uitgesproken op het gebied van duurzaamheid en heeft dit uitgedrukt in een beoogde BREEAM score. De architect, hoofdaannemer en de hoofdinstallateur conformeren zich tijdens ontwerp- en bouwproces aan deze BREEAM score. Zij dienen dit aan te tonen met bijvoorbeeld berekeningen, certificaten met materiaalspecificaties en andere kwalitatieve en kwantitatieve bewijzen. De BREEAM expert functioneert als adviseur tijdens het gehele proces is verantwoordelijk voor de controle van de geleverde bewijzen conform de BREEAM richtlijn.

Kosten/baten
De kosten welke komen kijken bij het uitwerken van de BREEAM-vereisten zijn hoog. Diverse partijen moeten worden ingeschakeld voor het opstellen van documenten waarmee wordt onderzocht of aangetoond dat bepaalde eisen worden gehaald. Ook technische oplossingen t.b.v. BREEAM kosten soms meer dan de gangbare oplossingen.

De investering in deze kosten zijn te verantwoorden, omdat we van mening zijn dat een goed doordacht en energiezuinig gebouw op de langere termijn goedkoper is in beheer en onderhoud, en dat deze een prettigere plek oplevert voor de medewerkers en gasten. Dit laat zich niet in euro’s uitdrukken maar is wel één van de belangrijkste voordelen.

Tips voor volgend project
Voor een soepel proces is het aan te raden de verantwoordelijkheid voor BREEAM te delen. Alle partijen, van opdrachtgever tot onderaannemer en eindgebruiker, hebben met BREEAM te maken en moeten informatie aanleveren of meedenken. Daarnaast is het ook van belang vroeg te beginnen en regulier met alle betrokken partijen de huidige status door te nemen.

Ontwerpmaatregelen

  • Lage temperatuurverwarming en -koeling (WKO)
  • Luchtbehandeling met warmteterugwinning en CO2sturing
  • Koppeling warm tapwater op restwarmte uit koel- en vriestechniek
  • Daglicht- en aanwezigheidsschakelingen in verlichting
  • Energiezuinige LED verlichting en fluorescent verlichting voorzien van hoogfrequente voorschakelapparatuur
  • Afwatering hemelwater van het gebouw komt uit op openbaar water
  • PV-panelen
  • Toepassing van FSC hout
Social Creative Studio #3

Social Creative Studio #3

In de parkeergarage van ons hotel bevinden zich aantal socials
studios, welke iedere zoveel tijd wisselen van jonge creatieven.

Op dit moment werkt Lisette in Creative Social Studio 3. Benieuwd naar haar werk? Bekijk dan haar website.
Naast een bezoekje op de website, kunnen zij ook een real-life bezoekje waarderen.

Bekijk de website