Wij willen dat onze gasten een unieke ervaring in ons hotel beleven en duurzaamheid speelt daar ook een belangrijk rol. De menukaart van ons restaurant zal voorkeur geven aan biologische, verantwoorde en lokale producten. Ook streven wij ernaar om leveranciers te selecteren mede op basis van hun duurzame karakter.
Bijvoorbeeld: al het gebruikte papier in het hotel zal FSC gecertificeerd zijn. Wij zijn voornemens samen met verschillende lokale organisaties mee te werken aan evenementen of activiteiten voor de lokale gemeenschap.
Hiernaast treft u de meest belangrijke en innovatieve milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen van het gebouw.
Bruto vloeroppervlak in m² (NEN 2580)
26.099 m2
Bruto vloeroppervlak van gebouwgebonden buitenruimten in m² (NEN 2580)
952 m2
Totaal terrein oppervlak van de locatie in hectaren
0,255
Vloeroppervlakken naar functie en hun afmetingen (NEN 2580)
Entree 1.866 m2, parkeren 6.994 m2, restaurant 1.511 m2, congresruimtes 1.659 m2, kamers 10.974 m2, wellness 187 m2. Totaal: 26.099m2
Verkeersruimten in m² (NEN 2580)
Ca. 1920m2: de gangen in het beddenhuis en de doorgaande looproutes op de congres restaurant en lobby laag.
Opslagruimten in m² (NEN 2580)
Ca. 660 m2 incl de linnenkamers en koel-en vriescellen
% oppervlak van terreinen bedoeld voor gebruik door de (lokale) gemeenschap
ntb na aanpassen van de situatietekening
11%, circa 2873m2 voor gebruik van o.a. lobby, brasserie, restaurants en skybar.
% oppervlak van gebouwen die gebruikt worden door de (lokale) gemeenschap
10%: vergaderzalen met 741,2 m2
(verblijfsruimte gebaseerd op het voorlopige ontwerp, zal aangepast worden zodra het definitieve ontwerp bekend is)
Verwacht energiegebruik in kWh/m² BVO
Ca. 86 kWh/m² BVO
Verwacht verbruik van fossiele brandstoffen in kWh/m² BVO
Ca. 34 kWh/m² BVO
Verwacht verbruik van duurzame energiebronnen in kWh/m² BVO
Ca. 45 kWh/m² BVO
Verwacht waterverbruik m3/persoon/dag
Ca. 0,2 m3/persoon/dag
Technische oplossingen
Energieopwekking
Broninstallatie:
- Verwarming d.m.v. warmtepomptechniek, 35-45 graden
- Koeling d.m.v. warmtepomptechniek, 8-18 graden
Tapwater:
- Hoog temperatuur warmtepomp
- Koppeling warm tapwater op restwarmte uit koel- en vriestechniek
Luchtbehandeling:
- Hotelkamers: Met HR-Kruisstroom warmteterugwinning
- Vergaderruimten: Met warmteterugwinning middels absorptie warmtewiel met sturing op CO2
- Restaurant/keuken: Inblaas met warmteterugwinning uit keukenafzuiglucht, afzuig via keukenafzuigkappen.
Verwarming/koeling:
- Hotelkamers: 4-pijps ventilatorconvectoren voor koeling en verwarming per kamer te bedienen.
- Vergaderruimten/restaurant:
- Verwarming: convectoren/radiatoren/ventilatorconvectoren/klimaatplafonds
- Koeling: ventilatorconvectoren/klimaatplafonds/luchtbehandeling
De verlichting wordt uitgevoerd met energiezuinige lampen, met zoveel mogelijk LED-verlichting. Alle fluorescent verlichting is voorzien van hoogfrequente voorschakelapparatuur
Proces, organisatie
De verantwoordelijkheden op het gebied van BREEAM worden gedeeld door de opdrachtgever, de architect, de hoofdaannemer, de hoofdinstallateur en de BREEAM expert. De opdrachtgever heeft een bepaalde ambitie uitgesproken op het gebied van duurzaamheid en heeft dit uitgedrukt in een beoogde BREEAM score. De architect, hoofdaannemer en de hoofdinstallateur conformeren zich tijdens ontwerp- en bouwproces aan deze BREEAM score. Zij dienen dit aan te tonen met bijvoorbeeld berekeningen, certificaten met materiaalspecificaties en andere kwalitatieve en kwantitatieve bewijzen. De BREEAM expert functioneert als adviseur tijdens het gehele proces is verantwoordelijk voor de controle van de geleverde bewijzen conform de BREEAM richtlijn.
Kosten/baten
De kosten welke komen kijken bij het uitwerken van de BREEAM-vereisten zijn hoog. Diverse partijen moeten worden ingeschakeld voor het opstellen van documenten waarmee wordt onderzocht of aangetoond dat bepaalde eisen worden gehaald. Ook technische oplossingen t.b.v. BREEAM kosten soms meer dan de gangbare oplossingen.
De investering in deze kosten zijn te verantwoorden, omdat we van mening zijn dat een goed doordacht en energiezuinig gebouw op de langere termijn goedkoper is in beheer en onderhoud, en dat deze een prettigere plek oplevert voor de medewerkers en gasten. Dit laat zich niet in euro’s uitdrukken maar is wel één van de belangrijkste voordelen.
Tips voor volgend project
Voor een soepel proces is het aan te raden de verantwoordelijkheid voor BREEAM te delen. Alle partijen, van opdrachtgever tot onderaannemer en eindgebruiker, hebben met BREEAM te maken en moeten informatie aanleveren of meedenken. Daarnaast is het ook van belang vroeg te beginnen en regulier met alle betrokken partijen de huidige status door te nemen.